Privatsygepleje Mini Brint - Logo
Privatsygepleje Mini Brint - tiden kan kun bruges en gang
juli 1, 2022

TIDEN KAN KUN BRUGES EN GANG

Jeg omtaler mange gange at, min måde at udføre min sygepleje på, er at jeg har tiden. Tiden til at hjælpe, tiden til at være tilstede hos mine patienter – Er den tid JEG bruger ligeså vigtig for mig, som tiden min patient oplever at bruge sammen med mig ?  JA, det må være målet i sig selv, at tiden sammen, giver kvalitetstid ellers ville mit arbejde være spild af tid…

Den amerikanske fysikprofessor John Wheeler forsøgte at definere tid ved at sige, at tiden er naturens måde at undgå, at alting sker på én gang.

Wheeler har på mange måder ret. Vi bruger begrebet tid til, at systematisere og planlægge vores dag, vores liv, vores fremtid, mål og drømme på.

Tiden er den ressource, vi alle sammen har adgang til, og som påvirker os alle sammen, hele livet. Det er også en ressource, vi alle sammen prøver at få mest muligt ud af, for når den er brugt, kan man ikke få den tilbage.

Tiden er noget anderledes for os som børn, unge, voksne og som ældre – faktisk heldigvis. Vores tid bruges forskelligt gennem livet og noget ER vigtigt på et tidspunkt i livet og på andre tider er det ligegyldigt. Tiden som ældre opleves også meget forskelligt, alt efter hvordan hele livet har drejet sig for dem.

Hvad er så kvalitetstid ? Det må og skal være, at kunne være tilstede med glæde, overskud og kærlig omsorg for hinanden – så føler vi den ægte kvalitetstid, som giver os alle mere overskud i livet og samtidigt mere energi, til at leve livet med glæde.

Jeg ønsker ikke decideret at pege fingre af den offentlige hjemmepleje, da deres ansatte forhåbentlig gør deres bedste, udfra deres kompetencer, forskelige ansvarsområder, alder og erfaring.

Jeg kan faktisk kan få helt ondt i maven over, hvordan deres arbejdstid opgøres i tabeller og registringer, efter hvor meget tid de MÅ bruge hos hver patient. Det resulterer ofte i, at der IKKE er tid, til noget andet end det der på forhånd er planlagt. Jeg oplever en frustration hos alle, men jeg mener personligt at, deres manglende tid oftest, ikke opleves som ægte kvalitetstid, hos de fleste ældre som jeg møder.

Det er så ærgeligt, når denne dårligt brugte tid sætter sit negative præg hos de ældre, som netop måske ikke, har så meget tid tilbage.

Jeg ønsker at min egen brugte tid med mine patienter, ikke kun skal give mening som sygeplejerske, men at den ikke opfattes som spildtid, men som kvalitetstid, der desværre i dagens velfærdsamfund koster ekstra.

Jeg oplever også, at tiden kan bruges i stilhed med mine patienter – eks ved bare at være helt til stede i nuet – holde i hånden, da det kan være så lindrende som medicin.

Jeg ønsker at de ældre, jeg har fået lov til at passe på, skal føle og mærke, at tiden bliver brugt på en måde, som giver dem lyst til, at nyde deres sidste tid og med et ønske om, at imorgen er der tid til, at nyde dagen igen.

Kærligst
Mini